Line-up

Kookdemo’s

Gaz Oakley (Engels)

Gaz Oakley groeide op in Cardiff, de hoofdstad van Wales. Al op jonge leeftijd raakte hij gepassioneerd door koken en sport. Na het zien van een speech van Gary Yourofsky besloot hij van de ene dag op de andere om vegan te worden. Als chef ging Gaz meteen experimenteren. Kort daarna richtte hij zijn Instagram-account en YouTube-kanaal @avantgardevegan op. Met ruim 600.000 volgers op YouTube en 300.000 volgers op Instagram groeide Avantgardevegan uit tot een internationaal succesverhaal. Zijn eerste kookboek Vegan100 werd ondertussen ook vertaald naar het Nederlands. Vegan 100 geeft de jonge, zelfbewuste veganist een heel repertoire aan kleurrijke, plantaardige gerechten waarin smaak een hoofdrol speelt. Van scrambled tofu met spinazie en Peri Peri falafel met tahini tot ‘bacon’ van avocado, chocolade not-ella en limoen ‘meringue’-taart. Gaz Oakley zakt op zaterdag 17 augustus af naar Gent om er een inspirerende kookdemo te geven.

Meer over Gaz Oakley: Avant Garde Vegan  – Facebook  – YouTube  – Instagram

Pieter-Jan Lint (Nederlands)

Koken is mijn taal, vanuit mijn persoonlijke filosofie ontwikkel ik gerechten waarmee ik mijn gasten wil onderdompelen in een geheel nieuwe kijk op voeding. Dit door middel van diners, workshops en kookdemonstraties. Ambacht, passie en creativiteit staan centraal.
Na jarenlange ervaring in de Belgische gastronomie en opleidingen in binnen- en buitenland zette ik 4 jaar geleden de stap om enkel nog met biologische & plantaardige producten te werken. Samen met mijn vriendin Carmen laat ik mensen proeven hoe lekker en vernieuwend een keuken zonder dierenleed & met een minimum aan impact op ecologie kan smaken. De plantaardige keuken is voor mij ‘de’ keuken van de toekomst, dit is mijn steentje in het groeien naar een meer bewuste en duurzame samenleving.

Volg Pieter-Jan Lint op Facebook, Instagram en via de nieuwsbrief op de website.

La Véganista (Frans)

Stéphanie BARTCZAK is als culinair consulente gespecialiseerd in de plantaardige keuken. Haar boek “Vegan pas à pas” verscheen in september 2018. Ze werkt samen met verschillende ethische merken om content te creëren en recepten op maat uit te werken (video’s, receptenfiches).

Ze begeleidt ook restaurantkeukens om een vegan alternatief aan te bieden. In samenwerking met het Europese Opleidingscentrum (Centre Européen de Formation) werkte ze specialisatiemodules uit in de vegan keuken die een aanvulling vormen op het huidige aanbod. Op vandaag is het in Frankrijk de enige opleiding in dit specifieke domein waarmee je een diploma kan krijgen. Dankzij deze module kunnen toekomstige chefs tegemoet komen aan de vraag van hun klanten.

Volg la Véganista op Facebook, Instagram en p de website.

Talks

Evelien Mertens

Aangezien ik sinds jongs af gefascineerd ben door beweging, sport en voeding, was de studie bachelor in het secundair onderwijs (lichamelijke opvoeding en Nederlands) echt iets voor mij. Na deze studie was mijn leergierigheid nog niet gestild en wilde ik meer te weten komen over bewegingswetenschappen. In 2011 ben ik afgestudeerd als master in de lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen, met als afstudeervariant fitheid en gezondheid. Mensen begeleiden naar een gezondere levensstijl zou echt mijn doel worden. Het liep echter toch nog anders, aangezien ik in 2012 de kans kreeg om te starten met een doctoraat. Ik wou mijn wetenschappelijke kennis graag uitbreiden en heb in 2016 de titel van doctor in de bewegings- en sportwetenschappen (Vrije Universiteit Brussel) en doctor in de biomedische wetenschappen (KU Leuven) behaald. Aangezien mijn doctoraat ging over de fitheid en de voedingskwaliteit van Vlaamse volwassenen, is in die periode mijn interesse in voeding aangesterkt. Ik besloot om in 2016 te starten met de opleiding bachelor in voedings- en dieetkunde. In 2018 ben ik afgestudeerd als gediplomeerd diëtist. Momenteel werk ik als onderzoeker voedings- en dieetkunde aan Erasmushogeschool Brussel, als wetenschappelijk medewerker aan de Vrije Universiteit Brussel, als zelfstandig diëtist en geef ik training in CrossFit Aalst. Sinds 2015 ben ik veganist geworden. De combinatie sport en veganisme is dus iets waar ik enorm veel mee bezig ben.

The Sustainable Family

Plantaardig eten voor het hele gezin

Zo veel mogelijk bijdragen tot een duurzame maatschappij, dat is de levensmissie van Sustainable Family. Ellen, Nikolas en hun twee zoontjes stoppen echter niet bij hun eigen gezin. Met hun duurzame levensstijl willen ze ook vele anderen inspireren. Een belangrijk onderdeel hiervan is plantaardige voeding. Ellen behaalde aan de Vegan Gastronomy Culinary Academy in Palma haar certificaat International Vegan Chef en volgt momenteel een opleiding Plant Based Nutrition aan de Cornell University. Met de kennis organiseren ze samen o.a. kookworkshops. Tijdens hun lezing op Vegan Summer Fest geven ze concrete tips hoe je kan overstappen naar meer plantaardige voeding. Want dit volgens hen is echt mogelijk voor élk lid van je gezin.

Volg Sustainable Family op Instagram, Facebook  en op hun website.

Op hun webshop verkopen ze spullen voor een duurzamere levensstijl.

Appeal

Met het APPEAL-project willen we fruitafval omzetten naar een volledig biologisch afbreekbaar biomateriaal met verschillende toepassingen zoals single-use-plastics, landbouwfolie, decoratie en textiel. Aangezien 90% van de fruitproductie in Vlaanderen bestaat uit appelen en peren richten we ons in de eerste plaats op deze fruitsoorten. Jaarlijks is er in belgië 90.000 ton afval van deze appelen en peren, wat kan resulteren in 15 miljoen m² fruitleer per jaar. Kort gezegd willen we het overschot aan fruitafval dat niet wordt gevaloriseerd verwerken tot een ecologisch en economisch relevant biomateriaal.

Kortfilms

73 Cows

Screening + live interview

73 Cows is een aangrijpende korte documentaire over Jay en Katja Wilde. Jay Wilde groeide op in een landbouwersfamilie en nam het veeteeltbedrijf over van zijn vader. Het wordt echter steeds moeilijker voor hem om de koeien naar het slachthuis te zien vertrekken. Op een dag beslist Jay Wilde om alle overblijvende koeien over te brengen naar een sanctuary en zijn boerderij om te vormen naar vegan groenteteelt. Deze awardwinnende documentaire neemt je mee in zijn zoektocht.

Op Vegan Summer Fest wordt de documentaire getoond met aansluitend een live interview met Jay Wilde.

Tegan the vegan

Tegan the vegan is een korte animatiefilm over een 12-jarige studente die beslist om vegan te worden nadat ze ontdekt waar vlees vandaan komt. Ze ondervindt echter heel wat tegenstand van Elenore de carnivoor. Het verhaal is gebaseerd op de ervaringen van de regisseur die besliste om vegetariër te worden nadat ze een slachthuis bezocht.